Beskrivning
UP består av åtta behandlingsmoduler som är bland de mest effektiva evidensbaserade behandlingsinterventionerna inom KBT. På så sätt förenar UP metoder från alla de tre vågorna av KBT. Vad som är nytt med UP är främst hur dessa metoder tillämpas med fokus på känsloreglering, utifrån forskning om känslor och transdiagnostiska processer som neuroticism/negativ affektivitet och belöningskänslighet/positiv affektivitet.
Utbildningen omfattar 8 heldagar. Stor vikt läggs vid konkret färdighetsträning. Förutom individuell behandling med UP lägger vi också mycket tid på UP som grupptillämpning. Även tillämpning mot barn och ungdomar berörs.
Kursdatum: 30-31 januari, 13-14 mars, 3-4 april och 8-9 maj 2025.
Plats: Digitalt via länk
Målgrupp: leg. psykologer.
Specialistkurs-ackreditering: Kursen är ackrediterad/godkänd som två fördjupningskurser inom inriktningen psykologisk behandling/psykoterapi inom kliniska området för leg. psykologer. Det innebär att kursen också kan tjäna som specialistkurs/er för andra inriktningar i form av breddkurs/er. Detta blir en bedömning utifrån hur kursen förhåller sig till vilka övriga kurser den blivande specialisten gått.
Lärare
Mats Jacobson, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut, samt Certifierad UP-Terapeut och handledare. Mats är också medlem i MINT, nätverket för MI-tränare samt är mindfulnessinstruktör.
Erik Nilsson, Leg. Psykolog, doktorand samt Certifierad UP-Terapeut och handledare.
Karin Hammarstrand, Leg. Psykolog, Specialist i klinisk psykologi, Certifierad UP-Terapeut och handledare. Karin är också examinator för kursen.
Unified Protocol – evidensbaserad, känslofokuserad KBT-metod
Unified Protocol (UP) fokuserar på svårigheter med känsloreglering som den centrala bakomliggande faktorn vid alla ångest- och depressionsdiagnoser. Syftet med UP-behandlingen är att öka patientens förmåga till flexibel känsloreglering, och man har i jämförande RCT studier sett att UP har minst lika god effekt som de bästa diagnosspecifika manualerna, och bättre effekt för den typiska patienten med blandad problematik. UP verkar också ha större effekt på de underliggande personlighetsdrag som ökar känsligheten för ångest och nedstämdhet. UP kan tillämpas på ett stort antal diagnoser, och dess modulära och principstyrda uppbyggnad gör behandlingsmetoden lätt att anpassa på ett flexibelt och samtidigt strukturerat sätt.
När man talar om att ”KBT har evidens” menar man egentligen ofta diagnosspecifika KBT-manualer för specifika DSM-diagnoser som studerats i RCT-studier. Rekommendationerna i de nationella riktlinjerna bygger på sådana sammanvägda RCT studier gjorda på specifika diagnoser. Tyvärr används dessa manualer sällan i klinisk behandling. En viktig anledning är att få psykologer har tid eller möjlighet att få god träning i det femtiotal manualer som tagits fram för de vanligaste DSM-diagnoserna.
Samtidigt har den typiska vårdcentrals- och psykiatripatienten oftast en blandad ångest- och depressionsproblematik med drag av ett flertal DSM-diagnoser. Dessa patienter är vanligtvis uteslutna ur RCT-studierna för att få god intern studievaliditet. Det betyder att det tidigare inte funnits så mycket forskning på dessa typiska patienter. Unified Protocol är framtaget för att behandla flera diagnoser samtidigt, genom att fokusera på att öka förmågan till känsloreglering.
Unified Protocol utgår från de diagnosspecifika evidensbaserade KBT manualerna, och har satt samman dem i en gemensam, transdiagnostisk behandlingsmanual som syftar till att kunna behandla alla de vanligaste DSM-diagnoserna med en gemensam behandling. Det gör det lättare att behandla patienter med blandad problematik, och det gör det också lättare att lära sig en manual riktigt bra. UP lämpar sig dessutom väl också för gruppbehandling eftersom det är lättare att fylla en grupp med blandade diagnoser.
Franck Siljestrand –
Kursen har genomgående hållit ett högt instruktionsvärde, innehållit en hel del färdighetsträning och vi har guidats genom UP för barn och unga på ett mycket konkret och trevligt sätt. Kan varmt rekommendera detta transdiagnostiska och klientnära perspektiv och tänker att var och en som arbetar med barn och ungdomar kommer vinna på att gå kursen och införliva dess praxis på det sätt som är möjligt i aktuellt fall. Mycket engagerade och kompetenta kursledare!
Nina Scherp (verifierad ägare) –
Kursen har fördjupat mina kunskaper kring transdiagnostisk behandling och jag har stor nytta av detta i min kliniska vardag. Det var ett trevligt upplägg på kursen där teori varvades med färdighetsträning. Kul och intressant!
Joachim Johansson –
Väldigt intressant och användbar utbildning som bygger på den senaste forskningen gällande emotionsreglering och psykopatologi. Engagerade och pedagogiska utbildare. Kursen rekommenderas varmt.
Marielle Myrgren Lindholm –
UP är en mycket användbar utbildning som hålls av engagerade och kompetenta kursledare. Praktiska övningar som varvas med föreläsningar och diskussioner om forskningsresultat ger utbildningen både bredd och djup. Rekommenderas varmt!
Kristina Fröberg –
Spännande och givande utbildning med innehåll som är användbart i kliniskt arbete.
Hanna Hedelin –
Spännande kurs med mycket användbar kunskap och praktiska övningar!
Bra och viktigt med en transdiagnostisk behandling som man får kunskap om genom denna kursen. Bra kursupplägg och engagerade kursledare! Rekommenderas:)