5 dagars Specialistkurs IPT – Nivå A HT 2021 Göteborg/digitalt

(7 kundrecensioner)

11950:00kr

Interpersonell Psykoterapi (IPT) är en relationsfokuserad psykologisk behandling som är specifikt framtagen för att behandla depression. Anpassningar har också gjorts till bulimi, PTSD, bipolärt syndrom, social fobi etc. IPT har god evidens genom ett stort antal RCT studier och har andra verkningsmekanismer än KBT. IPT fokuserar på att öka den interpersonella förmågan och på så sätt öka tillfredställelsen i de nära relationerna, vilket är skyddande för psykisk ohälsa och gör att symtom minskar. Kursen ger fördjupning i aktuell forskning, demonstrationer av tekniker av erfaren IPT handledare och utbildare, och egen färdighetsträning med feedback. Förutom att kursen är ackrediterad som specialistkurs ger den också behörighet Nivå A enligt svenska och inernationella normer för IPT-certifiering. Lärare och examinator är Karin Hammarstrand, Leg. Psykolog, specialist i klinisk psykologi, och certifierad handledare på i IPT.

Beskrivning

Kursdagar: 8-10/11, 29-30/11 2021
Omfattning: 5 dagar (3+2). Heldagar 10.00-17.00 och 09.00-16.00
Ort: Göteborg eller digitalt via länk

Denna fem dagar långa utbildning innehåller den teoretiska grund som IPT vilar på. Utbildningen varvar teoretisk inlärning med kliniska workshops, och fördjupar kurslitteraturen med demonstrationer och reflektioner. Stor vikt läggs vid konkret färdighetsträning och hur deltagarna kan implementera metoden i sin egna kliniska praktik. Kursen kommer att erbjudas digitalt. Om/när restriktionerna lättar kommer kursdeltagarna själva kunna välja om de vill delta digitalt eller via länk.

Dag 1: Teoretisk bakgrund, IPT-översikt och inledningsfasen.

Dag 2: Inledningsfasen.

Dag 3: IPT-Formulering och generella IPT-tekniker.

Dag 4: IPT-arbete i mellanfasen utifrån fokusområdena rollförändring,  konflikt, komplicerad sorg och interpersonella svårigheter.

Dag 5:  Avslutningsfasen. IPT-sammanfattning och verksamma IPT-Behandlingsprinciper. Genomgång av grundforskning och evidens.

Lärare:

Karin Hammarstrand, Leg. Psykolog, Specialist i klinisk psykologi, Ackrediterad handledare i IPT

Mats Jacobson, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut, IPT terapeut

Erik Nilsson, Leg. Psykolog, Doktorand

Ladda ner kursinformation som pdf här!

Ladda ner litteraturlistan här!

 

 

Mer information

Kursstart

8 november 2021

Kursledare och lärare

Kursledare är Karin Hammarstrand, leg. psykolog, IPT-handledare, specialist i klinisk psykologi. Karin är engagerad i flera forskningsprojekt angående IPT och har undervisat i IPT vid Linköpings Universitet.

Övriga lärare på kursen är:
Mats Jacobson, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, IPT terapeut

Erik Nilsson, leg.psykolog, doktorand, IPT terapeut

Handledning och Nivå B certifiering

För dig som vill fortsätta arbeta kliniskt med IPT erbjuds IPT-handledning individuellt eller i grupp alternativt deltagande på specialistutbildningen IPT Nivå B med teoretisk fördjupning. För den som inte har möjlighet att komma till Göteborg för handledning finns möjlighet till näthandledning via Adobe Connect. För ackreditering till IPT-terapeut på B-Nivå krävs två filmade eller ljudinspelade patientärenden, samt en följsamhetsskattning för varje patientärende.

Förkunskaper

Utbildningen erbjuds leg. psykologer.

Specialistkurs och examination

Utbildningen är ackrediterad som en specialistkurs inom psykologisk behandling/psykoterapi, klinisk ven psykologi, samt klinisk barn- och ungdomspsykologi. Kursen kan också räknas som en breddkurs för de som läser annan inrikting än ovan nämnda. Examinator är Karin Hammarstrand, leg. psykolog, IPT-Handledare, specialist i klinisk psykologi. Deltagare kan välja att examineras genom en skriftlig teoretisk uppgift som granskas och godkänns av examinatorn. Uppgiften ska lämnas in ca en månad efter kursavslut och kommer att examinera både deltagarnas IPT- kunskaper samt förhållandet mellan IPT och evidensbaserad praktik. Ett examinatorsarvode på 1500 kr ex moms tillkommer utöver kursavgift för den som väljer att examineras.

7 recensioner av 5 dagars Specialistkurs IPT – Nivå A HT 2021 Göteborg/digitalt

 1. Helena K

  Kursen höll hög kvalité hela vägen. Teori och praktik varvas på ett mycket bra sätt. Rekommenderas till alla som vill få en introduktion till IPT.

 2. Anna Kullman (verifierad ägare)

  En mycket bra, inspirerande och givande kurs. Det var lätt att kastas in i arbetssättet och att kunna använda det med det samma. Tydligt och strukturerat upplägg som gjort det lätt att använda i patientarbete, bra med rollspel och användbara manualer och arbetsblad!

 3. Josefine King

  En otroligt väl uppbyggd och genomtänkt kurs som varvar teori, praktiska övningar och falldiskussioner på ett mycket bra sätt. Upplägget gör att det känns möjligt att börja använda sig av sina kunskaper i praktiken redan efter de första två kursdagarna. Imponerande kunnig kursledare med förmåga att sprida både kunskap och engagemang för metoden. Kan varmt rekommendera denna kurs!

 4. Jouni Pirilä (verifierad ägare)

  bra struktur, rimlig mängd och välvald kurslitteratur, duktig och engagerad föreläsning, bra pp-material, något för snabbt tempo, 1-2 dagar mer skulle ha behövts

 5. Anna-Karin Lindgren (verifierad ägare)

  En mycket bra och kliniskt tillämpar kurs som ger terapeuten snabbt möjligheten att börja arbeta med IPT. En mycket bra kursledare med hög kompetens och stor erfarenhet av kliniskt arbetet med IPT. Ett bra och strukturerat upplägg av kursen som är lätt att följa. Praktisk övning under kursens gång att prova på olika tekniker som används i behandlingen.

 6. Hawi Merdasa

  En mycket bra kurs som ger konkreta verktyg att börja använda direkt i klientarbetet. Det uppskattades att utbildningsdagarna var utspridda över drygt 2 månader. Upplägget i föreläsningarna var lätt att följa och litteraturen lättsmält, metoden i sig kändes även mycket enkel att ta till sig. Stuart & Robertsons bok kommer att användas mycket framöver, men också power pointpresentationerna som var lättöverskådliga och bra att ha både under och mellan föreläsningarna. En bra grund för fortsatt arbete och handledning i metoden i en klinisk verksamhet! Stort tack!

 7. Camilla Dahlquist-Melin (verifierad ägare)

  Jag är mycket nöjd med kursens innehåll, upplägg och kursledning. Under kursens gång varvas teori och praktik på ett bra sätt. Mycket givande och positivt att handledning ingår.

Skriv en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fråga oss